Frågor och svar om bloggflytten
// Kategori: Om bloggtjänsten
Under veckan som gått har vi flyttat ett hundratal av de bloggar som innehåller mest bilder och inlägg. Manuell flytt till den nya plattformen pågår kontinuerligt. Vi koncentrerar oss på att flytta de bloggar som är skapade tidigt (perioden september 2004 - 2005) och de som har många inlägg och bilder eftersom de är besvärligast att flytta. När vi är säkra på att allt fungerar kommer vi att öppna upp för automatisk flytt som du kommer att starta själv via din loggning. Detta kan ske tidigast 28 april och kommer att pågå tills alla bloggar är flyttade.

Våra användare och besökare kommer inte att påverkas av den avtalskonflikt som diskuterats här på blogg.se och i andra medier.

Vi har sammanställt frågor och svar för det som verkar oroa många användare. Information om hur verktyget kommer att utvecklas framöver kommer vi tillbaka till vid ett senare tillfälle.

F: Kommer mitt arkiv, med inlägg och bilder, finnas kvar efter flytten?
S: Allt flyttas över till nya bloggsystemet, inget kommer att förloras.

F: När ska ens blogg flyttas?
S: De allra flesta bloggarna kommer att flyttas när vi öppnar upp för flytt som du kommer att starta själv via din inloggning.

F: Blir man meddelad innan flytten?
S: Vi kommer att meddela på info.blogg.se när vi öppnat för automatisk flytt. Du kommer således att mötas av ett meddelande när du loggar in. Vi kommer INTE att skicka ut mail innan flytten, mer än till de som flyttas manuellt. Du får däremot ett mail när flytten är genomförd och du kan logga in i nya systemet.

F: Kommer designen finnas kvar efter flytten?
S: Alla kodmallar och stilmallen kommer att föras över utan ändringar.

F: Behöver man göra en egen backup på bloggen?
S: Det är alltid bra att ha en egen backup på sin blogg, men det är inte nödvändigt. Vill du göra en egen
backup rekommenderar vi: http://www.httrack.com/

F: Kommer min blogg att ligga nere när den flyttas till nya systemet?
S: När du har startat din flytt får du ett meddelande om att flytten har ställts i kö. För att sprida ut flyttjobben jämt över dygnet kan det i sämsta fall ta upp till ett dygn innan du får ditt mail om att flytten är genomförd. Du bör inte använda bloggen under tiden. Inlägg som är gjorda under tiden som flytt sker kommer inte att flyttas.

F: Kommer man efter flytten fortsätta logga in på blogg.se:s frontsida som vanligt?
S: När den användarstartad flytt aktiverats kommer vi också att öppna för inloggning till nya systemet via blogg.se:s frontsida.

F: Jag har hört att de små ikonerna för att sätta in bilder, länkar etc inte finns kvar i verktyget.
S: Det kommer att finnas samma funktionalitet i TinyMCE-editorn som tidigare. Funktionen kommer inom kort och finns med när vi öppnar upp för bloggflytt i stor skala.

F: Kommer stilmallarna (som man precis lärt sig) fungera på samma sätt?
S: Design av bloggen kommer även fortsättningsvis att göras i din stilmall. Utbyggnad och tillägg av egna funktioner kommer också att fungera som vanligt.

F: Kommer det att bli enklare att posta kommenterar? Verifieringskoderna känns på tok för långa.
S: Verifieringskoderna finns för att du skall slippa SPAM-kommentarer. De flesta som besöker din blogg kommer inte att se de nya verifieringskoderna när nya SPAM-lösningen är på plats. De som är inloggade på blogg.se kommer att slippa ange verifieringskod.

F: När kommer mobilblogg-funktionen att fungera igen?
S: I och med bytet till ny bloggplattform byter vi också tjänste-leverantör för MMS. Vi gör ingen lösning för gamla systemet. Du kan således mobilblogga när bloggen är flyttad till nya systemet. Det enda som ändrats är det kortnr som du skall MMS:a till. I nya systemet är det 0730-121 163.

Om ni har ytterligare frågor tveka inte att maila oss på kundtjanst@blogg.se.

Tack för alla feedback vi får, det betyder mycket för oss!

/Blogg Esse-teamet

Roland Karlsson
Flytten till nya plattformen fortsätter
// Kategori: Om bloggtjänsten
Vi fortsätter arbeta med att flytta över bloggarna till den nya plattformen, som kommer vara mer stabil än den nuvarande och som dessutom kommer att byggas ut med nya funktioner.

För närvarande koncentrerar vi oss på att föra över de bloggar som innehåller flest bilder och inlägg för att säkerställa att det nya systemet fungerar felfritt när vi börjar överföringen av resterande bloggar. Vår förhoppning är att den totala migreringen av bloggarna kommer att vara klar i slutet av april.

Våra användare och besökare kommer inte att påverkas av den avtalskonflikt som diskuterats här på blogg.se och i andra medier. Konflikten gäller vår önskan att förlänga användandet av den gamla tekniska plattformen med ytterligare en månad. Vi har erbjudit ett förslag till uppgörelse som Desktop Headlines AS tyvärr inte har godtagit.

Vi kommer att kontinuerligt posta uppdateringar kring flytten här på info.blogg.se. Om ni har ytterligare frågor tveka inte att maila oss på kundtjanst@blogg.se.

Tack för alla positiva kommentarer, det betyder mycket för oss!

/Blogg Esse-teamet

Roland Karlsson
Information om bloggtjänsten på blogg.se
// Kategori: Om bloggtjänsten
Med utgångspunkt i den information som sprids av personerna bakom Desktop Headlines AS vill vi meddela följande:

Blogg Esse AB har sedan augusti 2007 utvecklat en ny programvara för bloggtjänsterna på blogg.se och webblogg.se. Under tiden har det funnits ett kontrakt med Desktop Headlines AS om användande av den gamla programvaran vilket löpte ut den 30 mars 2008.

Natten mellan den 31 mars och den 1 april (efter 47 timmars stopp och påbörjad men inte fullföljd flytt) gick vi tillbaka till den gamla programvaran för att ni som användare skulle kunna fortsätta att blogga. Vi var då förvissade om att nå en uppgörelse om användning av gamla programvaran ytterligare en månad.

Dessa förhandlingar strandade vid ett möte i Oslo den 10 april. Desktop Headlines vill stänga tjänsten med omedelbar verkan vilket Blogg Esse inte kan acceptera. Vi framförde ett förslag till uppgörelse i godo, som dessvärre inte godtogs. Vi kommer att upphöra använda gamla programvaran så snart det är möjligt.

Information om flytten till nya bloggplattformen sker via mail och/eller på info.blogg.se. Vi kommer att göra allt för att blogg.se skall bli den bästa bloggplattformen i Sverige.

/Blogg Esse-teamet
Vi återgår till gamla bloggverktyget
// Kategori: Om bloggtjänsten

Uppdatering: tisdag 11.30: I natt kl 02.30 togs gamla bloggverktyget i drift igen. 06.15 - 07.30 hade vi ett driftavbrott orskat av ett undersystem till applikationen. Udner tiden 8.00 -- 11.00 har några andra fel orsakade av migreringsarbetet åtgärdats. 11.15 är systemet åter i exakt samma läge som innan migreringen. OBS: Det kan fortfarande finnas problem med enskilda bloggar. Kontakta kundservice om det är fallet.

 

Det är nu 47 timmar sedan vi började den planerade flytten till nya bloggverktyget. Vi har fortfarade ett par problem med verktyget och vågar inte riskera att 75.000 bloggar får en sämre driftmiljö än den vi hade innan vi startade flytten. Vi har därför beslutat att återgå till gamla verktyget. Eftersom vi har möjligheten att ta en kraftfullare databasserver i drift kommer vi att göra det. Har du något problem med publiceringen av din blogg - maila kundservice@ blogg.se Vi beräknar att du kan logga in innan kl 6.00 idag, tisdag den 1 april. Vi beklagar att ni har fått vara utan bloggmöjlighet de senaste två dygnen, men vi har gjort allt som står i vår makt för att ta den nyare och bättre bloggtjänsten i drift. Vi kommer att fortsätta med storskaliga drifttester i nya miljön tills verktyget är stabilt.