Välkommen till STIL-gänget Moa!
// Kategori: STIL
 
Vårt härliga STIL-gäng har fått tillökning. Vi är väldigt glada och stolta över att presentera vårt senaste tillskott i STIL-familjen. Hon heter Moa Emilia Rönnbäck och är 19 år gammal, trots sin unga ålder har hon redan hunnit skrapa ihop sju års bloggande. Vi har tagit pulsen på henne för att få redan på vem hon egentligen är. 
 
Tjena hej Moa. Vad hittar man på din blogg?
– Jag beskriver min blogg som "mitt konstnärliga yttre, med fokus: kläder". Det forum där jag uttrycker min ytliga konstnärlighet helt enkelt.
 
Du är vår nya STIL-bloggare – hur känns det?
– Det känns helt rätt och främst kul att få lägga ner ännu lite mer tid och tanke på bloggen. Inspiration och vilja för detta finns och det är underbart att andra vill ta del av det. Underbart.
 
 
Du har stort fokus på kläder i din blogg, hur skulle du klassa din klädstil?
– Jag är ganska enkel och minimalistisk i färgkombinationer och gillar istället dramatiska draperingar och material, och stora siluetter. En stor jacka, hatt med böljande kanter och miniväska... Det är jag i min bästa form.
 
Vilket är ditt favvoplagg just nu?
– Jag gick in i på "Kii" i Umeå i dag och fick med mig hem en Carin Wester-blus med ett djupt V i ryggen. Den är redan en favorit. Kärlek vid första ögonkastet.
 
Något plagg som vi aldrig kommer att se dig i..?
– Jag har en tendens att ändra mig gällande plagg som jag tidigare sagt att jag inte tycker om, så även om jag säger att jag inte kommer ha ett särskilt plagg i dag, kommer jag ändå sluta upp och fläta samman med det i framtiden. Jag ser det som en tillgång.
 
Vilka inlägg får du bäst respons av?
– Jag får mest respons på de inlägg när jag visar vad jag har burit för kläder under dagarna eller inlägg när jag fokuserar lite mer åt mathållet, bland anat raw food och vegansk mat som jag är väldigt intresserad av.
 
En halva raw bovetegröt och den andra halvan chiapudding. Recept här
 
Vilka bloggar läser du? 
– www.majawhy.com och www.elin-kling.com är två av dem. 
 
Vart ifrån får du inspiration? 
– Jag får inspiration från alla möjliga, olika saker... Det kan vara en färgpalett, ett annat land eller något som jag ser på bild och ut av detta skapar jag mig en bild/vision i huvudet hur jag vill uttrycka mig själv i form av kläder.
 
 
Tre saker du inte klarar dig utan?
– Drömmar, frihet och kreativitet.
 
Näää, tre konkreta saker. 
– Ha, ha, okej. Skrivbok från Paperblanks, gröna juicer och min kudde som följer med överallt, bokstavligen. 
 
Här kan du Moas uttagning i Idol. 
 

Vi tackar och bockar å det allra ödmjukaste och hoppas att du ska trivas väldigt bra i vårt härliga STIL-gäng. 
/ Elin 
Veckans Blogg: Karolines Vintage
// Kategori: Veckans Blogg
 
Denna vecka vill vi ställa strålkastarljuset på sköna 27-åriga Karoline Pettersson. Hon äger över hundra vintageklänningar och har inte en enda nyproducerad möbel i sin tvåa i Midsommarkransen söder om Stockholm. Hon lägger håret i pincurls, dansar lindy hop och sjunger beutyshop. När hon inte lägger upp blogginlägg på Karolines vintage så jobbar hon som musiklärare, repar med sitt jazzband eller skriver musik. 
 
Tjena hej Karoline. Jag älskar verkligen din blogg, den ger verkligen en härlig vintagekänsla. Berätta, varför började du att blogga?
– Jag flyttade sextio mil hemifrån efter gymnasiet för att plugga musik på en folkhögskola. Då började jag blogga, mest för min mamma som ville se vad jag höll på med och kompisarna som bodde kvar hemma i Norrland.
 
 
Ja, nu är det ju lite fler än bara mamsingen som läser din blogg. Vad hittar man på din blogg? 
– Man hittar massa vintage! Inredning, kläder och frisyrer. Sedan får man följa med på spelningar, fester och vardagliga äventyr.
Så här fixar hon frillan
 
Vilka bloggar läser du själv?
– Jag läser ganska många bloggar, i perioder. Miriams kafferep, Wilderness, Underbara Clara och hejregina är mina favoriter just nu.
 
Vad är det bästa och sämsta med att blogga?
– Det bästa är kreativiteten som får flöda och alla fina blogg-kompisar jag lärt känna genom bloggen. Miriam och Emelie är två av dem som jag umgås med nästan varje vecka.
 
 
Vart får du inspiration till bloggen ifrån?
– Från vardagen mest. Saker jag hittar på, låtar jag sjunger, klänningar och gamla foton och filmer.
 
Du har ju en gedigen retrostil, både när det kommer till inredning och kläder. Hur började detta intresse?
– Jag har vandrat en del kring olika årtionden. Jag tror faktiskt det hela började i mitt musikintresse. Jag har alltid "knarkat" musik och aldrig fått nog av att hitta nya band att lyssna på, gärna gamla band. Så då har klädstilen följt med. På högstadiet började jag intressera mig för 70-talet och färgade egna batiktröjor och sydde om alla mina jeans så de vart utsvänga i benen.
 
När upptäcktes ditt intresse för vintage?
– Jag har nog alltid haft det intresset, ett intresse för historia! Redan som liten älskade jag mammas gamla fotoalbum och drömde mig bort till svunna tider. Sedan gick jag på loppisar och handlade alla kläder på secondhand.
 
 
Du har över 100 vintageklänningar i garderoben, vilken är favoriterna?
– Neeej, kan inte favorisera bland klänningarna! Älskar dem alla fast på olika sätt. Ha, ha. En del har jag ärvt från mostrar och de har ett sånt fint affektionsvärde. Jag vet exakt när de bars och vilka fester de vart på. En del klänningar älskar jag för att de är så annorlunda och speciella.
 
Okej, så det är vintageklänningar för hela slanten, och även när det kommer till möbler. Du har alltså inte en endaste nyproducerad möbel i ditt hem, så då får vi anta att du inte hänger på Ikea på helgerna. Vart hittar du dina möbler?
– Det stämmer, inte en enda nyproducerat. Det är ett statement för miljön. Jag vill visa på att det är så sjukt onödigt att köpa massa nytt när det finns så mycket gammalt som dessutom är mycket finare! Jag har samlat länge och har alltid krokar ute när det är något jag letar efter. Många möbler kommer från loppisar i Norrland.
 
 
Vilka är dina bästa vintagefynd? 
– Jag älskar min gula soffgrupp med teakdetaljer från sextiotalet. Soffa och fåtölj för 500 kronor tycker jag helt klart räknas som ett fynd.
 
Om man vill inreda hemma med lite skön vintagestil men inte har så mycket pengar i plånkan, har du några bra inredningstips som inte kostar så mycket?
– Loppis loppis loppis! Jag köpte till exempel mitt soffbord för 20 kronor. Sedan tycker jag man kan fråga släktingar och äldre personer man känner. Ofta har de massa fina grejer som de själva ledsnat på efter femtio år i hemmet.
 
Vart hittar man de bästa loppisarna?
– I Norrland på landsbygden. Jag planerar att ta en roadtrip nästa sommar och bara åka runt efter landvägar och leta efter loppisskyltar.
 
 
 
Du är även intresserad av lindy hop, hur länge har du hållit på med det? Är det svårt?
– Jag har dansat i cirka sex år. Det bästa med lindy hop är att det kan bli riktigt avancerat om man vill det. Men man kan dansa relativt enkelt också.
 
Berätta tre saker om dig som inte så många vet om:
– Jag älskar att gömma mig i trånga utrymmen, typ skåp och stora väskor.
– Jag hoppade backhoppning när jag var yngre.
– Jag samlade på toapapper och servetter i vanvett när jag var liten. Alltid när jag var hemma hos folk knyckte jag en bit toapapper.  
 
Tack så jättemycket Karoline, det var väldigt kul att få lära känna dig lite bättre. 
/ Elin

Här hittar du fler sköningar som har varit Veckans Bloggare tidigare. 
Epic Faiil berättar om hatkommentarerna
// Kategori: Intervju
 
Näthat är en del av vardagen för många storbloggare, men det är viktigt att ta detta på allvar. Moa (Epic Faiil) driver en av Sveriges mest besökta alternativa bloggar och har många fans – både på bloggen och på Youtube. Men det är inte alla som älskar det hon gör. Näthat är något hon har vant sig vid och hon har sedan många år tillbaka slutat att bry sig. 
– Näthatet startade strax efter att jag startade min blogg för cirka 4-5 år sedan. Och hatet och kommentarerna har definitivt blivit grövre med åren ju större internet har blivit, berättar Moa. 
 
Under sin tid som bloggare har Moa alltid varit mån om att ha en bra och trevlig attityd och förespråkar ett snällare internet. Men tyvärr är det inte alla som håller med henne. I måndags (17/11) hade hon fått in hotfulla kommentarer, då beslöt hon sig för att gå till polisen.
 
Är det en person eller fler som skriver?
– Det är flera personer som har skrivit. Just de kommentarerna jag anmälde till polisen för någon dag sedan är förmodligen två olika personer som har skrivit. Den ena kommentaren var på bloggen och de andra på YouTube, och därför kan jag tyvärr inte se om ip-numret kommer från samma person.
 
 
Vad skrev de?
– Detta är kommentaren från bloggen. Men de kommentarerna jag fick från en annan person på YouTube skrev ungefär likadant. Båda innehöll kommentarer som att jag borde ta livet av mig osv. Här är kopian på blogg kommentaren:
"J*VLA FITTA VARFÖR LÄGGER DU UPP BARA BILDER FRÅN ANDRA ÅREN??!!! J*VLA H*RA J*VLA EMOJJ*VEL SOM INTE KAN NÅGOT OM ATT BLOGGA MAN SKA FAN TRO ATT HON GÖR DET!!!J*VLA SJUKA IDIOTISKA FULA EMOJ*VEL,SÅNA SOM DU BORDE INTE LEVA PÅ DENNA JORD!!!!ÄCKLIGA EMO!!TÄNK ATT VI MÅSTE FÅ IN OSS SAMMA LUFT SOM DIG J*VLA EMO!!!!SMUTS!!!!"
 
Hur känns det när du får dessa kommentarer?
– Jag har sedan många år tillbaka lärt mig att inte bry mig. Däremot blir jag otroligt arg över att folk inte kan bete sig på internet. Att folk tror att det är okej att skriva såna saker. Jag blir även orolig över andra människor där ute som kanske utsätts av hat från samma person. Och den här personen kanske tar jätteilla upp och mår jättedåligt. Nu för tiden läser man ju om 11-13 åringar som tar livet av sig på grund av mobbning och näthat och det är bara helt sjukt. Det har verkligen gått för långt.
 
Varför tror du att folk skriver hatiska kommentarer?
– Jag tror oftast att det handlar om avundsjuka och osäkerhet. Jag tror att personerna som skriver detta mår rätt dåligt och känner att de måste trycka ner någon för att själva må bra. Jag har faktiskt ett par gånger fått mail från personer som har berättat att dom tidigare har skrivit hat till mig för att de mådde dåligt och var avundsjuka på mig och mitt liv. Och det tycker faktiskt jag är riktigt starkt gjort av dem. Att be om förlåtelse. Alla människor är värda en andra chans.
 
Varför bestämde du dig för att anmäla till polisen?
– Jag anmäler faktiskt allt hat jag får. De kommentarer jag får på bloggen brukar jag spåra upp och anmäla till deras internetbolag. När man spårar ip-numret så kan man se vad för internetbolag det kommer ifrån. Och då kan man gå in på deras sida och leta upp en abuse anmälan och skicka in en anmälan där. Men denna gång sa de att kommentaren var för grov och bad mig att gå till polisen istället. Så det gjorde jag.
 
Hur blev du mottagen hos polisen?
– Jag blev jättebra bemött av en manlig polis som tog min anmälan på allvar. Han var noga med att informera mig om vad för brott som begåtts och hur anmälningen skulle gå till. Han var verkligen jättetrevlig och fick mig lugn. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att göra en anmälan hos polisen.
 
Här kan ni läsa Moas inlägg om polisanmälningen. Har du blivit utsatt för näthat? Berätta här nedan. 
 
Veckans blogg: Hannas Inspo
// Kategori: Veckans Blogg
 
Denna vecka har vi utsett fantastiskt inspirerande inredningsbloggaren Hanna Ahlin till veckans blogg. Hon är 24 år gammal och bor ihop med pojkvännen Johan och lilla hunden Åke.
 
Hejsan hej Hanna. Berätta nu för våra kära läsare, varför började du att blogga?
– Jag startade min blogg kort efter att jag började läsa inredning och butikskommunikation på universitetet. Hade ett behov av att samla inspiration i form av bilder och tänkte att en inredningsblogg kanske skulle vara det perfekta arkivet och det stämde.
 
Så.. Vad hittar man på din blogg?
– Mycket inredningstips, miljöer och hem jag inspireras av, "Things I like" och glimtar från mitt eget hem.
 
Kan du tipsa oss om några heta inredningstrender just nu?
– Vi ser mer ombonade hem med mycket träinslag och mörkare väggar. Grönt, blått och smutsiga pasteller. Mycket keramik och hantverk överlag.
 
 
Nu är det så att jag vill gärna ha ett ombonat hem, men måste motvilligt erkänna att jag inte har en endaste tavla hemma. Jag vet inte vart jag ska börja. Har du några tips på hur man hittar snygga tavlor/prints som inte kostar skjortan?
– Jag river gärna ut och ramar in sidor ur mina finaste magasin. Vissa skulle aldrig sätta saxen i sina tidningar, men jag ser det som ett sätt att få njuta av det vackra varje dag. Jag menar, hur ofta bläddrar man i magasinen år senare ändå? Prisvärda prints hittar man på Society6, de har motiv i alla kategorier. Annars vill jag tipsa om Le Kiosk, som har magiskt fina prints att klicka hem.
 
Vilka inredningsdetaljer kommer man aldrig att hitta i ditt hem?
– En ananas i mässing.
 
 

Ha, ha. Okej. Den fruktiga inredningsdetaljen ser man titt som tätt i bloggar nuförtiden så nu har du nog fått en och annan fiende. Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag gillar jordnära toner och mycket svärta. Den gamla klassikern, blandar gärna gammalt och nytt. Lite maskulint och städat. Till sambons stora besvikelse går ofta snygghet före funktion
 
Du har praktiserat hos Trendenser, berätta – hur var det, vad fick du göra?
– Det var superkul, såklart. Jag var inte alls insatt i frilanslivet eller bloggandet överhuvudtaget. Jag fick delta i allt från stylinguppdrag till en vanlig dag med administrativt jobb på kontoret. Lärde mig mycket av Frida, som är otroligt ambitiös och duktig på det hon gör.
 
Du och Karin Lindberg kör podcasten Haket – berätta lite om projektet.
– Det stämmer. I varje avsnitt bjuder vi in en gäst som delar vårt stora intresse för inredning eller som har inredning som yrke. Jag personligen lyssnar på många olika podcasts, men saknade en pod om inredning. Högg tag i Karin som tycker om att prata, det är en förutsättning, och vi beslöt oss för att slå slag i saken och starta en alldeles egen inredningspod. Vi får fler och fler lyssnare efter varje avsnitt. Trots en ganska smal målgrupp är vi supernöjda för all fin respons vi får! (reds. anm: Haket finns på iTunes, i appen Podcaster eller på Haket.libsyn.com)
 
Vilka bloggar läser du själv?
 
Vart får du inspiration ifrån?
– Kanske ett trist svar, men jag får mycket inspiration från instagram. Snabb inspiration i vardagen. Vet inte hur många skärmdumpar jag har från olika konton på instagram i min telefon. Även mäklarbilder. Fantastic Frank, Alvhem Mäkleri och Stadshem förmedlar fantastiskt fint stylade hem.
 
Vad gör du på fritiden?
– Jag lever och andas inredning. Det är en stor del av mitt liv, och något jag lägger mycket tid på. Annars dricker jag gärna kaffe i gott sällskap, tar långa skogspromenader med Åke eller renoverar vårt nya hem.
 
Slutligen: Tre saker som många inte vet om dig.
– Jag har varit på arbetsintervju med Ernst Kirchsteiger. Jag älskar att städa och blir otroligt lugn i själen av det. Jag var hundra procent säker på att jag skulle jobba med mode när jag var arton.  
 
 
Vi lyfter hatten och tackar härliga Hanna för denna stund. Henne hittar ni här
/ Elin 
Veckans stiliga outfits
// Kategori: Veckans outfits
 
Här kommer ett skepp lastat med massa snygga outfits från våra Stil-vänner. Vill du veta vart de har funnit plaggen – klicka på bloggarens namn eller på bilden så guidar dig de rätt. 
 
Vilken outfit tycker du är snyggast? Kommentera längst ner. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chokladens dag 11/11!
// Kategori: Recept
I fredags var det Kladdkakans dag och i dag är det Chokladens dag. Vi har samlat ihop några härliga chokladrecept för att fira denna väldigt viktiga dag. Vilket recept tycker ni låter godast? 
 
 
 
Veckans blogg: Krigzonen
// Kategori: Veckans Blogg
 
Denna vecka riktar vi strålkastljuset på Camilla Blomberg. Om du inte har varit inne på hennes blogg Krigzonen.blogg.se så rekommenderar vi dig ett besök. Hon är 20 år och precis flyttat hemifrån till en etta i Sandviken, men trots sin unga ålder så har hon varit med om mycket i sitt liv. Redan som en liten åttaåring blev hon sjuk och har varit det ända sedan dess.
 
Hej Camilla. Berätta lite om din blogg.
– På min blogg hittar du tänkvärda texter och bilder som jag öppet och ärligt delar med mig av om hur jag med min krigarmentalitet kämpar för att leva med sjukdomarna reumatism och EDS. Men jag är helt säker på att det finns så mycket som jag inte vet om än - upplevelser som väntar där ute just nu och i framtiden - som kommer berika mitt liv på många olika sätt och som ni läsare kommer få ta del av.

När började du blogga?
– För 2,5 år sedan. Min kamp sammanfattas ganska bra i det här filmklippet.
 
Varför började du att blogga?
– Jag blev sjuk när jag var 8 år. Jag har alltid varit en tyst tjej som höll inne på alla tankar och känslor. I tonåren blev jag sämre och hade behov av att få ur mig allt som brottades i mitt huvud. Jag började skriva brev till honom som jag på bloggen kallar för Krigscoachen. I de breven vågade jag berätta ärligt om hur jag mådde. Efter några år fann jag modet att starta bloggen för att få skriva av mig och för att det kanske skulle kunna hjälpa andra. Två inlägg som uppskattats extra mycket är ”syns det inte, finns det inte” och ”det är inte jag, det är ni som ska gå i terapi”.
 
Maj 2013 - precis tagit bort alla 28 stygn. Här hittar du inlägget
 
Vad är det sämsta och bästa med att blogga?
Det bästa är all support jag får från mina läsare som jag kallar för "min lilla armé"! De kommer med uppmuntrande ord inför tuffa operationer, ger mig chans att bolla mina tankar med någon och ”lyssnar” när det känns ensamt. Det sämsta är att en del väljer att bara ta del av den versionen som står på bloggen och inte vågar prata med mig på riktigt.
 
Vad får du för reaktioner från läsarna?
– Ofta får jag kommentarer i stil med "efter första meningen är man fast och kan inte sluta läsa", "du är en sann krigare" och "en stor förebild". Det stärker och gör att jag orkar kämpa vidare! Det är också kul att många delar med sig av sina egna erfarenheter. Bloggen har en Facebooksida där man också kan ta kontakt.
 
 
Berätta tre saker om dig själv som de flesta inte vet:
1. Ingen hade sett mig gråta sedan jag var ett litet barn, tills jag låg på sjukhuset efter den senaste stora knäoperationen.
2. Jag drömmer om att backpacka i Australien.
3. Jag är överrörlig och kan vrida runt båda mina händer ett helt varv, 360 grader! 
 
Tack som, ja just det man ska inte svära här, eh jättemycket. Väldigt kul att du ville bli Veckans blogg. Vi på redaktionen älskar din blogg och tyckar att du har så mycket kämparglöd och behärskar förmågan att både vara stark och svag – vilket i sig är den sanna styrkan. Du är en förebild! 
 
 
Här är 17 smarriga recept på kladdkakor
// Kategori: Recept
 
Systrarnasdrömmars härliga kladdkaka med kola och daim. 
 
Fredagen den sjunde november är det Kladdkakans dag varje år. Många tror att vår kletiga smetkaka (låter aptitretande eller hur?) bara kan göras på ett sätt. Men ack så fel de har. 
Vi har samlat ihop 17 supergoda versioner av vår kladdiga bakverksvän som våra kreativa bakbloggare har satt sin egen twist på. Det är allt från rocky road-kladdkaka, syrlig fläderkladdkaka, kladdig chokladkaka med moccaglasyr, daimkladdkaka... You name it, they've made it. 
 
Vi tar inget ansvar för konsekvenserna som kommer av att du klickar upp dessa recept. De är hoppa-över-middagen-istället-äter-jag-bara-kladdkaka-goda. Så, på egen risk...