Veckans Blogg: Linda Blom
// Kategori: Veckans Blogg
Denna vecka pratar vi med Linda Blom, hon bor i Karlstad med fästmannen Jimmy, dottern Selma och chihuahuatjejerna Tyra & Polly. Denna härliga tjej har bloggat sedan Lunarstorm-tiden, har skrivit personliga inlägg om svårigheterna att bli gravid på grund av sjukdomen PCO och Linda har 35 (!!!) i skor. Det plus ganska mycket mer får vi svar på här nedan. 
 
 
Tjena hej Linda. När började du att blogga? 
– Egentligen började jag redan på Lunarstorm-tiden med ”dagboken” där, behovet och stimulansen av att skriva har alltid funnits inom mig. När jag sedan gick på gymnasiet 2005-2006 någonstans så startade jag min allra första blogg här på blogg.se. Där skrev jag oregelbundet och personligt, men när jag sedan insåg att jisses, det här är ju riktigt roligt – så startade jag bloggen jag driver än i dag år 2007.
 
Vad är det roligaste med att blogga?
– Det är så svårt att säga, för det är så mycket med bloggandet som är roligt. Givetvis älskar jag fotograferandet och utformingen av själva blogginlägget. Jag älskar även möjligheten att kunna se tillbaka i arkivet vad man gjorde den eller den dagen. Men sedan är ju så himla roligt att få höra från de som läser min blogg i form av kommentarer.
 
Lindas fina dotter Selma. 
 
Vad är det sämsta med att blogga?
– Utan tvekan näthatet! Jag har varit fruktansvärt utsatt av just näthat och kränkningar och jag vet inte hur jag ska förklara hur illa jag tycker detta behovet av att trycka ned andra människor är.
 
Du har blivit utsatt för en del negativitet på grund av bloggen, hur hanterar du det?
– Många gånger beror det på ”allmäntillståndet”. Är jag trött och sliten en dag, så är det givetvis klart att jag tar mer illa upp. Sedan beror det såklart på vad som står också, är det en anonym människa som bara vill berätta för mig hur ful den personen tycker att jag är så rycker jag mest på axlarna och går vidare. Jag har lärt mig att ta sådana påhopp. Men är det djupare grejer eller påhopp om min familj kan jag bli både arg och ledsen. Ibland kan jag känna ett behov av att ”visa upp” vissa anonyma kommentarer för att klargöra att det här med näthat aldrig är okej, jag har noll tolerans mot det och kommer aldrig acceptera ord som ”du väljer att vara offentlig och då får du ta smällen”. Det är givet att ju fler som följer en, desto större risk för påhopp, men jag kommer aldrig tycka att det är okej.
 
 
Har du några tips till nya bloggare?
– Blogga från hjärtat, vad du vill och brinner för – inte vad du tror att andra vill läsa i en blogg, sådant märks direkt. Ofta blir bloggar som endast har ett syfte att locka läsare väldigt ointressanta, medans bloggar som byggs upp på någonting personen ifråga brinner för blir däremot en äkta och mer genomtänkt blogg. Jag personligen fastnar för varma och välskrivna bloggar med mycket genomtänkta bilder, lägg hellre ned dig i 1-2 inlägg om dagen än att spamma bloggen med ointressanta texter.
 
Vilka bloggar läser du själv?
– Jag måste erkänna att jag är en urusel bloggläsare. Men Madeleines.se är en blogg jag tycker om. Jag läser jag allra helst gravid och familjebloggar men i nuläget är jag som sagt.. En riktigt dålig bloggläsare. Skärpning på den!!
Härligt fotografi på hela familjen, taget av Caroline Dahlén.  
 
Berätta tre saker om dig själv som de flesta inte vet om
1. Jag har 2 tatueringar som jag gjorde vid 18- respektive 20-års ålder.
2.  Jag ryser av tanken på att bita i träglasspinnar och om jag ser någon göra det får jag SÅ ont i tänderna.
3. Jag har storlek 35 på skor. 
 
Tackar och bockar Linda.
Här kan du hitta fler Veckans Blogg-intervjuer
Veckans Blogg: Blomster och Bakverk
// Kategori: Veckans Blogg
 
Namn: Annelie Andersson
Ålder: 44
Sysselsättning: Operativ projektledare på reklambyrå
Bor: I villa i Åkersberga med man och två tonåringar
Intressen: Baka, trädgårdera, fota, laga mat, läsa 

 
Tjena hej Annelie. Vi tycker ju väldigt mycket om din blogg och tänkte att nu är det på tiden att du ska få svara på lite frågor så att flera personer kan upptäcka din härliga blogg. Berätta för läsarna: Vad hittar man på din blogg?
– Två av mina största intressen är trädgård och att baka, så namnet Blomster & Bakverk kändes självklart när det väl föll på plats, och det är väl det man hittar mest. Sedan en tid tillbaka har jag av hälsoskäl uteslutit både gluten, mjölk och periodvis socker så just nu blir det en hel del glutenfria bröd och bakverk men det blandas med traditionella recept och mat som jag tycker om. Sen blir det en hel del blommor i form av bilder från min trädgård och tips om olika växter. Egentligen skriver jag om det som inspirerar och intresserar mig, så det kan lika gärna vara utflyktsmål, boktips eller tankar kring att välja ekologiskt. Sen har jag en svaghet för kreativa utmaningar så det blir även en del moodboards och det jag kallar för blomsterpill.
 
Du har ju alltid massa härliga recept på din blogg, något recept du skulle rekommendera?

– Åh, det finns så mycket gott. Om du vill prova en godbit utan vitt socker kan jag tipsa om en raw bakelse, Hallon&Mandelbit. Alla som provar den tycker den är så god och framför allt blir de förvånade över att den inte innehåller något socker. Tycker du om att baka bröd, så tycker jag att du ska prova det glutenfria Bovete- och durrabrödet. Enkelt och gott.
Glutenfritt bröd på bovete och durra. Receptet hittar du här
 
Du verkar tänka mycket på att köpa ekologiska varor, varför är det viktigt?

– Vi bestämde oss tidigt för att köpa ekologiskt och/eller rättvisemärkt i den mån det är möjligt. Det gör gott på flera plan, både för hälsan, miljön och arbetarna. Det där har jag också skrivit ett par inlägg om då det finns några varor som man kan börja med för att göra ett aktivt val, inte minst med tanke på de höga halterna av bekämpningsmedel. Självfallet är det så att plånboken styr men ju större efterfrågan desto bättre utbud och pressade priser. Se bara på utvecklingen av eko-bananer. Många tänker på att äta lite mer vegetarisk mat.
 
Annelies smarriga vegosoppa gjord på butternutpumpa. Här hittar du receptet
 
Du har ju många fina vegorätter på din blogg, någon favvis?

– Ja, det har sannerligen blivit något av en vegetarisk boom och det är så oerhört inspirerande. Vill gärna införa mer vegetariskt på vår veckomeny men ibland är familjen lite svårflörtad. Ett sätt för mig att själv komma igång var att starta kategorin ’Veckans Vego’ och sätta lite press på mig själv. Allt man provlagar blir inte gott men en hel del blir fantastiskt och kan jag i min tur inspirera andra så är det så himla roligt. Ska jag välja en favorit får det nog bli soppan på butternutpumpa. Värmande så här års och med en fantastisk smak. Många har dessutom hört av sig efter att de lagat soppan och varit lika lyriska som jag. 
 
Moodboard från september, du hittar flera här
 
Vad är det bästa och sämsta med att blogga?

– I maj har jag bloggat i två år och det första som slog mig var den fantastiskt generösa och varma sfär jag hamnade i. Att få den där direkta feedbacken är så oerhört roligt, det både värmer och ger energi. För mig blev det som en ventil att börja blogga, att få utlopp för en kreativ sida hos mig som bara ville ut. Det började med instagram när jag helt plötsligt såg allt i min omgivning i bilder och så upptäckte jag ett behov av att få sätta ord till bilderna. Det var flera som peppade mig att starta bloggen och idag är jag väldigt glad för det. Det bästa är nog ändå när det kommer meddelanden som att jag förändrat en familjs frukostvanor, eller att någon inspirerats till hälsosammare val. Eller att få höra att det jag gör i ord och bild kan lysa upp någons deppiga dag. En annan sak är alla möten i riktiga livet som både blogg och instagram bjudit in till. Att följas åt i bloggosfären och sedan ses i olika sammanhang. De där mötena är oerhört inspirerande.
Det sämsta är väl att tiden inte räcker till. Önskar ofta att jag hade så mycket mer tid till framför allt bilderna. Men jag har bestämt mig för att inte ställa för höga krav på mig själv. Det är bättre att ett inlägg blir av än att jag ska invänta rätt ljus eller ha timtal över för att ta mina bilder. Den tiden finns tyvärr inte och ibland är det lite frustrerande. Man får fånga bilden när tillfället ges helt enkelt. Och bloggen ska inte ta för mycket tid från familjen.
 
Denna dösnygga sallad är inte bara en fröjd för ögat, utan även för munnen. Receptet hittar du här
 
Tre saker om dig som inte alla vet:

1. Är en hejare på att läsa och bokstavera ord baklänges. Ha, ha, konstig egenskap men på spelkvällarna kan det komma till användning.
2. Att min samling av kokböcker håller på att gå överstyr … blir så lätt lockad men i år är det dags för en utrensning!
3. Förutom att jag bloggar på min lediga tid så har jag också gjort något mer av mitt bakintresse, jag har startat ett litet hemmabageri och bakar på beställning och på det jag kallar mina ”bak-fredagar”. En liten hobbyverksamhet, och det är så roligt! 
Veckans blogg: Malinsblogg
// Kategori: Veckans Blogg
 
Den fina pingla på bilden här ovan kanske du känner igen..? Hon är en av våra Everyday-bloggare och har en inspirerande träningsblogg. Det är självklart 26-åriga Malin Karlstrand som vi pratar om. Denna glada PT-tjej bor tillsammans med 4-åriga Jollie i Sundsvall. 
 
Tjena hej Malin, berätta för dem som inte vet: Vad hittar man på din blogg?
Träning och HÄLSA är den röda och återkommande tråden i min blogg, det är det jag brinner för både privat och i mitt yrke som personlig tränare. Dock så älskar jag att blogga om även vardagskarusellen så det blir en hel del sådana inlägg med mellan varven.
 
Varför började du att blogga?
– När bloggen startades 2008 så var det för det klassiska – ett bra sätt att kommunicera med nära och kära i samband med en flytt. Dock upptäckte jag snabbt charmen med bloggandet och alla enorma möjligheter det för med sig!
 
Vad är det bästa och sämsta med att blogga?
– Det bästa är helt klart möjligheterna som ges men också de möjligheter och chanser som jag kan skapa själv. Det är bara jag själv som sätter gränser och jag har uppnått och varit med om så fantastiskt mycket kul via bloggen. Det sämsta är nog de så kallade "down-perioderna" när kreativiteten inte är skyhög men jag ändå känner att jag måste prestera. Dock har jag släppt lite på de kraven senaste året då jag märkt att kraven endast kommer från mig själv och inte mina läsare.
 
Vad är det snällaste som någon har skrivit till dig på bloggen?
– Oj, jag har fått så många fina kommentarer genom åren. Det snällaste vet jag inte, men det mest chockerande och som jag blivit mest rörd över var nog när min bloggkollega Janni ringde upp mig för att tacka för att jag hjälpt henne till mindre smärta via min blogg. På den tiden bloggade vi på helt olika portaler och var relativt okända för varandra så jag blev verkligen djupt berörd. Det är fantastiskt att kunna hjälpa andra på det viset!
 
Malin och hennes fina dotter Jollie visar hur man gör plankan. 
 
Vad är det vanligaste att läsarna frågar dig om?
– Vanligt återkommande frågor är tips på hur man får motivation, hur man kommer igång och hur man ska göra för att få bort magen efter exempelvis en graviditet. Jag försöker vända på det och svarar med att motivation får man inte, det skapar man. Alla kan komma igång så jag svarar hellre på frågan hur man ska HÅLLA igång. Med magen vill jag flytta fokus från att "jobba bort" till att stärka den – då kommer det fler positiva (estetiska) effekter på köpet.
 
Har du några tips till oss som vill komma igång med träningen?
– Ja, vid nyårsskiftet drog jag igång en fantastisk träningsskola som ALLA kan vara med i. Det går jättebra att haka på och delta nu även om vi redan hållit igång ett par veckor. Alla är välkomna!
 
 
Vad är de vanligaste felen som folk gör när de tränar?
– De tänker kortsiktigt, kör på alldeles för hårt för att sedan inte kunna fullfölja. Sätt gärna höga mål men se till att tiden är realistisk och jobba mot delmål längs vägen. Glöm heller ej att fira delmål och mål när de nås!
 
Tre saker som många inte vet om dig...? 
– Jag är urdålig på att laga mat trots att jag i grunden är kockutbildad.
– Jag är otroligt höjd-, mörk- och nålrädd och betvivlar att all terapi i världen skulle få ordning på det, ha, ha.
– Har tal-dyslexi vilket innebär att jag ofta säger fel när jag pratar, speciellt inför grupp eller om jag är stressad. Tyckte detta var så jobbigt förr i tiden men nu har jag lärt mig att leva med det och skrattar mest när jag säger fel till exempel till mina förvirrade gruppträningsdeltagare - som också de lärt sig att leva med det.
 
Här tipsar Malin hur du kirrar ett härligt barnkalas utan (vitt) socker. 
Veckans Blogg: Jessica Lagergren
// Kategori: Veckans Blogg
Denna vecka ska vi tjöta lite med härliga, impulsiva, smått galna och kladdfobiska Jessica Lagergren som är gravid med sitt första barn. Denna sköna 29-åring bor i Åkersberga utanför Stockholm tillsammans med sin fästman Ibohm och deras lilla katt Signe.
 
Foto: Fanny Lidhström

Tjena hej Jessica, du började ganska nyligen blogga men flög direkt upp högt på topplistorna. Hur kommer det sig tror du? 
– Jag tror att graviditet över lag lockar till nyfikenhet och läsning. Jag tycker själv att det är intressant att följa ett händelseförlopp, det kan vara graviditet eller någons sjukdomsresa eller vägen till att bli gravid.
 
Vilka bloggar läser du själv? 
– Jag läser Herrochfrulagergren (hennes tvilling och hennes mans blogg), Blondinbellas blogg, Angelica Blick och Tvillingmorsan. Sedan älskar jag Trendensers blogg.
 
Triss i Lagregrens: Angelica, deras mamma och Jessica. 
 
Du och din tvillingar har just blivit med pod, hur kommer det sig? 
– Jag och Angelica (hennes tvilling) började spåna på att starta en podd redan i våras, men det tog ett tag innan vi drog igång. När jag sedan blev gravid i september kändes det som ett toppentillfälle att starta.
 
Jessica med sin glitterinbakade systerdotter.
 
Hur har du mått under din graviditet? 
– Jag har mått ganska dåligt under mina första veckor som gravid. Mellan vecka 7-17 kräktes jag nästan dagligen. Som tur är har det gått över nu (i vecka 18) och jag hoppas att det håller i sig. Jag längtar fortfarande efter att känna mig sådär strålande vacker...
 
Jessicas fina gravidmage. 
 
Vad är det bästa och sämsta med att vara gravid? 
– Det bästa med graviditeten är att vi till slut kommer att få en bebis. Och sedan ska jag inte sticka under stolen med att jag gillar uppmärksamheten man får av sin omgivning som gravid. Det sämsta med graviditeten är illamåendet och alla krämpor.
 
Ibohm och Jessica är förlovade, bröllopsklockorna kommer att klämta 2016. 
 
Berätta tre saker om dig som de flesta kanske inte vet: 
1. Något som kanske inte så många vet är att jag egentligen har ganska mörkt brunt hår. Många blir förvånade när jag säger det trots att jag har ganska mörka färger i övrigt.
2. En av mina högsta drömmar är att vara med i Melodifestivalen. Jag kan inte tänka mig något roligare!
3. Jag har en fobi för kladd i händerna som lotion och balsam. Jag kan uteslut balsam eftersom att jag upplever det så pass obehagligt. Och hudlotion är bland det värsta jag vet. Ja, jag har jättetorra händer...