Epic Faiil berättar om hatkommentarerna
// Kategori: Intervju
 
Näthat är en del av vardagen för många storbloggare, men det är viktigt att ta detta på allvar. Moa (Epic Faiil) driver en av Sveriges mest besökta alternativa bloggar och har många fans – både på bloggen och på Youtube. Men det är inte alla som älskar det hon gör. Näthat är något hon har vant sig vid och hon har sedan många år tillbaka slutat att bry sig. 
– Näthatet startade strax efter att jag startade min blogg för cirka 4-5 år sedan. Och hatet och kommentarerna har definitivt blivit grövre med åren ju större internet har blivit, berättar Moa. 
 
Under sin tid som bloggare har Moa alltid varit mån om att ha en bra och trevlig attityd och förespråkar ett snällare internet. Men tyvärr är det inte alla som håller med henne. I måndags (17/11) hade hon fått in hotfulla kommentarer, då beslöt hon sig för att gå till polisen.
 
Är det en person eller fler som skriver?
– Det är flera personer som har skrivit. Just de kommentarerna jag anmälde till polisen för någon dag sedan är förmodligen två olika personer som har skrivit. Den ena kommentaren var på bloggen och de andra på YouTube, och därför kan jag tyvärr inte se om ip-numret kommer från samma person.
 
 
Vad skrev de?
– Detta är kommentaren från bloggen. Men de kommentarerna jag fick från en annan person på YouTube skrev ungefär likadant. Båda innehöll kommentarer som att jag borde ta livet av mig osv. Här är kopian på blogg kommentaren:
"J*VLA FITTA VARFÖR LÄGGER DU UPP BARA BILDER FRÅN ANDRA ÅREN??!!! J*VLA H*RA J*VLA EMOJJ*VEL SOM INTE KAN NÅGOT OM ATT BLOGGA MAN SKA FAN TRO ATT HON GÖR DET!!!J*VLA SJUKA IDIOTISKA FULA EMOJ*VEL,SÅNA SOM DU BORDE INTE LEVA PÅ DENNA JORD!!!!ÄCKLIGA EMO!!TÄNK ATT VI MÅSTE FÅ IN OSS SAMMA LUFT SOM DIG J*VLA EMO!!!!SMUTS!!!!"
 
Hur känns det när du får dessa kommentarer?
– Jag har sedan många år tillbaka lärt mig att inte bry mig. Däremot blir jag otroligt arg över att folk inte kan bete sig på internet. Att folk tror att det är okej att skriva såna saker. Jag blir även orolig över andra människor där ute som kanske utsätts av hat från samma person. Och den här personen kanske tar jätteilla upp och mår jättedåligt. Nu för tiden läser man ju om 11-13 åringar som tar livet av sig på grund av mobbning och näthat och det är bara helt sjukt. Det har verkligen gått för långt.
 
Varför tror du att folk skriver hatiska kommentarer?
– Jag tror oftast att det handlar om avundsjuka och osäkerhet. Jag tror att personerna som skriver detta mår rätt dåligt och känner att de måste trycka ner någon för att själva må bra. Jag har faktiskt ett par gånger fått mail från personer som har berättat att dom tidigare har skrivit hat till mig för att de mådde dåligt och var avundsjuka på mig och mitt liv. Och det tycker faktiskt jag är riktigt starkt gjort av dem. Att be om förlåtelse. Alla människor är värda en andra chans.
 
Varför bestämde du dig för att anmäla till polisen?
– Jag anmäler faktiskt allt hat jag får. De kommentarer jag får på bloggen brukar jag spåra upp och anmäla till deras internetbolag. När man spårar ip-numret så kan man se vad för internetbolag det kommer ifrån. Och då kan man gå in på deras sida och leta upp en abuse anmälan och skicka in en anmälan där. Men denna gång sa de att kommentaren var för grov och bad mig att gå till polisen istället. Så det gjorde jag.
 
Hur blev du mottagen hos polisen?
– Jag blev jättebra bemött av en manlig polis som tog min anmälan på allvar. Han var noga med att informera mig om vad för brott som begåtts och hur anmälningen skulle gå till. Han var verkligen jättetrevlig och fick mig lugn. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att göra en anmälan hos polisen.
 
Här kan ni läsa Moas inlägg om polisanmälningen. Har du blivit utsatt för näthat? Berätta här nedan. 
 
Kommentarer (11)

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kommentarer

#1 H a n n a S a h l q v i s t:

För ett år sedan (inte alls säker) fick jag en kommentar om hur usel jag var på att rida, jag skulle inte tro att jag var något och lalala. Jag hade skrivit i något inlägg att jag på min dåvarande ridskola hjälpte till att "hoppa in" en häst, vilket var sant. Denna tjej som kommenterade skev även att det gjorde jag fan inte. Vet vem hon är, och vi har aldrig sett varandra i verkligheten så lite kul att hon "vet" så mycket om mig. ;)

#2 Anonym:

Det är sånt här som gör mig rädd att blogga och sånt:(

#3 Lanja - www.lanjas.com:

bra inlägg

#4 Lanja - www.lanjas.com:

bra inlägg

#5 Anneli:

Jag blev hotad av en man en gång han skrev att han skulle "stycka min kropp i bitar sen stecka dom"...Dumt nog så anmälde jag inte

#6 Junie:

Jätte bra att ni berättar. Så att vissa kan vara förberedda om de börjar blogga osv.
Tack❤️

#7 c:

this is very sad to read how horrible ppl can be. a blog should express thought and whatever wonderful uniquness in oneself. I hate all the hate ppl are sending! :( good post

#8 Vilma:

Förstår inte hur du kan få så mycket hat, för mig är du iallafall sjukt grym och en jättebra idol! Hoppas du tar åt dig av dessa kommentarer också, styrkekram bästa Moa!

#9 biggeros:

Så omoget av personer som skriver så. Hoppas att många gör som du att anmäla näthat. Då kan jag verkligen hoppas att polisen tar det på stora allvar. Hemskt bara att dessa störda människor kan förstöra så mycket. Fortsätt med din inställning och var dig själv, kram=)

#10 XxcyberalienxX- Life with autism and art:

För ca 2 år sedan, så skrev folk skit om mig på en sida, som inte finns mer för jag & ett par andra personer snackade om att polisanmäla. (Tack & lov)

Dom skrev hur ful jag var, tjock(har aldrig ens varit tjock, är helt enkelt i normalvikt vilket jag trivs med), ritade asfult, ful klädstil. Så fort jag tog bort min gamla blogg så, tröttnade dom på mig & gick över till någon ny att mobba.

#11 Milina:

Jag får ofta hat, speciellt på ask. Aldrig anmält något men funderar på att börja göra det!